Hírek

Közzétéve: 2021. 10. 13.

Balatoni ingatlanárak – Hol áll meg a növekedés?

Árak tekintetében a legnépszerűbb Balaton-parti települések új építésű ingatlanjai vetekednek Budapest gazdagabb kerületeinek luxusapartmanjaival. Mit okoz az anyagdrágulás és a munkaerőhiány? Utána jártunk az okoknak!

Árak tekintetében a legnépszerűbb Balaton-parti települések új építésű ingatlanjai Budapest gazdagabb kerületeinek luxusapartmanjaival vetekednek. Mit okoz az anyagdrágulás és a munkaerőhiány?

A Balaton környékén hétvégi házként funkcionáló ingatlanok, vagy a külföldi utazásokat szükség esetén helyettesítő nyaralók iránt érdeklődőknek nincs könnyű dolga az elmált néhány évben, ugyanis a legdrágább környékeken, új építésű társasházi lakást 50 millió forint alatt már nem nagyon találnak, sőt. Siófok környékén a bruttó 1,5 millió forintos négyzetméter árú vízparti apartmanházak a legnépszerűbbek, de tervezőasztalon vannak már a jövőre épülő, és négyzetméterenként bruttó 2 millió forintos árkategóriát elérő ingatlanok is. A lassan telítődő Siófok mellett egyre többen Bogláron vagy Földváron is körülnéznek, ahol ennél még kedvezőbb áron, és akár jobban felszerelt lakások is várják az érdeklődőket. Ezekről a tapasztalatairól számolt be Böőr László, a Balaton déli partjának egyik keresett generálkivitelezője, a BGB Építő Kft. tulajdonosa.


Hol áll meg a drágulás?

A Balaton déli partján családi házak és kis társasházak építésével kellő tapasztalatot szerzett generálkivitelező cég mára jelentős beruházásokkal építi tovább hírnevét. A saját beruházásban épült, 12 családi házas Ady liget, a VIP lakópark 4 épülettömbje és több belvárosi társasház után a Balatonföldvár központjában épülő Bora és Mistral apartmanházak, vagy a Siófoki Ezüst partján tervezett új beruházások – különösen a jelenlegi gazdasági környezetben - komoly munkaszervezést igényelnek.

2017 óta a négyzetméter árak egyes területeken akár a háromszorosára is növekedtek – 500 000 Ft-ról 1 500 000 Ft-ra -, és a bankok is egyre körültekintőbbek a projektfinanszírozásban. A környéket jól ismerő cég vezetője a siófoki extrém magas árak okaként az elfogyóban lévő telkek mellett a növekvő építőanyag árakat, valamint a munkaerő ár-érték arányának komoly eltávolodását említi. „Jogos elvárás lenne a nyugati bérekhez való közeledés, de egy folyamatban lévő társasház projekt esetén az előre nem látott mértékben növekvő építőanyagárakat, a néha meglepő munkabér vagy alvállalkozói díj igényeket nagyon kis mértékben lehet csak érvényesíteni.” A szakember szerint az árak csökkenése vagy akár stagnálása egyenlőre nem várható, de a plafont már egyre közelebbinek érzi. 

Kérdés, milyen igényekkel érkezik a vevő. „Nem is annyira a megrendelői igények, mint inkább a beruházói gondolkodás változott meg – nálunk legalább is ez a jellemző.” – emeli ki Böőr László – „Kialakult egy műszaki tartalom, ami ma már erős közép- vagy felsőkategóriát jelent, ebből nem is szeretnénk engedni, hiszen mindig is a minőség híve voltam: minőségi anyagokat használunk, megújuló energiát hasznosító berendezéseket építünk be, a kisebb siófoki apartmanházak lakásait pedig saját jakuzzival és infraszaunával tervezzük felszerelni. A körülmények ellenére törekszünk minőségi munkaerő foglalkoztatására is. A változást jelzi, hogy a nem saját beruházásként épülő balatonföldvári társasház lakói saját wellness részlegüket is élvezhetik majd.” Érdekes különbség a két település között, hogy míg Siófokon a parti telkek a legnépszerűbbek, addig a Bora és Mistral fantázia nevű ingatlanok nem a tóparton, hanem a település központjában épülnek.


Alkalmazott kerestetik

Természetesen a Balaton partját sem kerüli el a munkaerő-hiány és nem csak a lángos sütők vannak nehéz helyzetben. „Hiszünk abban, hogy egy ekkora volument építő, és magára valamit adó cégnek komoly alkalmazotti gárdával kell rendelkeznie, ami manapság egyre nehezebben kivtelezhető. Túl azon, hogy nehéz megfelelő tudású embert találni és megtartani, sajnos sok alvállalkozón vagy alkalmi munkát vállalón a minőségi munkavégzés sem kérhető számon. Ez a magas díjakon kívül extra költségeket is jelenthet, ha nem akarjuk, hogy mindez a végeredmény rovására menjen. Ehhez elengedhetetlen a saját, szakmailag jól felügyelt csapat.”

Ady liget lakópark, Siófok - Aranypart


Nem csak a Balaton part a luxus


Villa Nuvola, luxusapartmanok, Siófok